2 manieren om naar het gedrag van je kind te kijken Bel of mail vrijblijvend:

Joan Samuel

coaching voor ouders

2 manieren om naar kindgedrag te kijken
Geplaatst op: 26 mei 2017

2 manieren om naar gedrag van je kind te kijken

Drie situaties:

  1. Je kind gooit speelgoed door de huiskamer en jij vindt dat niet goed en er ontstaat een botsing tussen jou en je kind.
  2. Je kind is boos want een vriendje heeft net de blokken afgepakt waar het mee aan het spelen was.
  3. Je kind is aan het spelen en jij doet mee.

Drie verschillende situaties. In de eerste twee situaties is je kind boos, in het laatste voorbeeld hebben jullie het gezellig samen. Hoe kun je met deze situaties omgaan? Je kunt de volgende vragen stellen: Wat is het gedrag van mijn kind en wat vind je ervan? Is er sprake van een probleem en zo ja, van wie is het probleem? Wie de Gordonmethode kent, herkent deze vragen vast en zeker. Thomas Gordon is de grondlegger van de Gordonmethode waarbij respectvolle communicatie de basis is. Een onderdeel van de methode zijn de vragen die ik net heb gesteld.

Je kunt op twee manieren naar het gedrag van je kind kijken en je afvragen wat je daarvan vindt. Acceptabel of niet acceptabel. In het eerste voorbeeld waarin je kind met speelgoed gooit, vind jij dat niet acceptabel. Daarmee heb jij een probleem, niet je kind. Dat betekent dat je het conflict gaat oplossen. In het tweede voorbeeld waarin je kind boos is omdat een vriendje zijn blokken heeft afgepakt, vind je het gedrag van je kind hoogstwaarschijnlijk acceptabel. Jij zou ook boos zijn als iets van jou wordt afgepakt. Vervolgens kun je je afvragen of er sprake is van een probleem. Het antwoord is ja en in dit geval heeft je kind een probleem. Het is boos en wil de auto terug. In dat geval hoef jij niets op te lossen maar je helpt je kind natuurlijk wel wanneer het niet lukt om het zelf op te lossen. In de laatste situatie zijn jullie samen aan het spelen, deze situatie vind je prima, acceptabel en dus is er geen sprake van een probleem. Je zorgt ervoor dat je het gezellig blijft houden met je kind.

Op deze manier naar een situatie kijken maakt het makkelijker om te besluiten wat je gaat doen. En als je een situatie onacceptabel vindt, denk goed na of je dat echt vindt. Soms helpt het om een situatie te accepteren en er geen punt van te maken. Choose your battles, zeg ik vaak.

Lees ook mijn blog: Van strijd naar verbinding

Vind je het lastig om met een conflict om te gaan? Maak vrijblijvend een afspraak.

 

 

Tot de volgende keer!
Joan  

 

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Breng mij op de hoogte van