Heb jij een nieuwsgierig kind? Bel of mail vrijblijvend:

Joan Samuel

coaching voor ouders

Nieuwsgierig kind
Geplaatst op: 24 juni 2017

Heb jij een nieuwsgierig kind?

Laatst stond ik bij de bakker op mijn beurt te wachten. Het was zaterdagochtend, het was druk en ik moest een nummertje trekken. Op een gegeven moment stapten twee vrouwen met een meisje van ongeveer drie jaar de winkel binnen. Een van de vrouwen trok een nummertje uit het apparaat. Het meisje leek dit wel interessant te vinden. Ze liet weten dat ze ook een nummertje wilde trekken. Dat mocht niet. Ze liep een paar keer naar het apparaat, ze keek omhoog, ze ging op haar tenen staan en ze strekte haar arm. Haar missie was helder, ze wilde ook een nummertje trekken of op zijn minst het apparaat van dichtbij bestuderen. Die gelegenheid kreeg ze niet. De vrouwen lieten weten dat het niet mocht en dat het meisje het getrokken nummertje mocht hebben wanneer ze aan de beurt waren.

Wat de beweegredenen waren van de vrouwen om niet in te gaan op de interesse van het meisje, weet ik niet, ik heb het niet gevraagd. Ik gebruik deze ervaring om een aantal tips met je te delen over hoe je ook met deze situatie kunt omgaan. Dit meisje bleef namelijk rustig, een ander temperamentvoller kind was misschien wel gaan ‘zeuren’ of had een driftbrui gekregen.

Deze situatie is een mooi voorbeeld van ‘It takes a village to raise a child’. Je kind meenemen wanneer je boodschappen gaat doen, is niet alleen gezellig, maar ook ontzettend leerzaam voor je kind. Immers, je kind leert door te kijken naar anderen om dat gedrag vervolgens na te doen.

Nieuwsgierigheid is de innerlijke drijfveer van je kind om te leren. Kinderen gaan graag op onderzoek uit om de wereld te leren kennen. Wees blij met een nieuwsgierig kind!

Stel dat dit jouw kind was geweest, hoe zou je met deze gezonde nieuwsgierigheid kunnen omgaan? Hier een aantal tips:

  • Je kind leert het meest wanneer je aansluit bij de interesse van dat moment. Het fijnste voor je kind is om positieve aandacht te besteden aan de belangstelling van het nummertje trekken.
  • Laat weten dat je de intenties van je kind hebt begrepen. ‘Je wilt heel graag een nummertje trekken hè”
  • Je hebt al een nummertje getrokken. Leg uit dat er niet nog een nummertje kan worden getrokken.
  • Til je kind op en laat het het apparaat van dichtbij bekijken.
  • Geef het getrokken nummertje aan je kind, leg uit dat het het goed moet bewaren, omdat je het nog nodig hebt. Vertrouw erop dat je kind dit kan.
  • Als je weet dat dat niet gaat lukken, leg dan uit dat je het zelf wilt vasthouden, omdat je het nog nodig hebt en bang bent dat het kwijt gaat raken. Vertel dan ook dat je het nummertje aan je kind kunt geven wanneer je aan de beurt bent.
  • Kijk samen met je kind naar het nummertje dat je al hebt getrokken.
  • Vraag een volgende keer of je kind een nummertje wil trekken.

Heb jij nog andere tips? Laat het me hieronder weten.

Lees ook mijn blog: Hoe kan ik mijn kind helpen het zelfvertrouwen te vergroten?

Zou je tips willen over opvoeden en ouderschap gericht op jouw eigen situatie? Maak vrijblijvend een afspraak.

 

 

Tot de volgende keer!
Joan  

 

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Breng mij op de hoogte van