Twee vragen die jij jezelf kunt stellen voor een goede relatie met je kind Bel of mail vrijblijvend:

Joan Samuel

coaching voor ouders

Twee vragen blog
Geplaatst op: 6 mei 2017

Twee vragen die jij je zelf kunt stellen voor een goede relatie met je kind

De basis voor opvoeden met vertrouwen en plezier is een goede relatie met je kind. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het volgen van de behoefte van je kind. Maar dat is niet het enige, in het ouderschap kun je alleen een goede relatie hebben met je kind wanneer je ook rekening houdt met jezelf. Deze twee vragen kun je jezelf stellen:

  1. Welke behoeften heb jij?
  2. Hoe goed ken jij jezelf?

Welke behoeften heb jij?

Vaak wordt de vergelijking gemaakt met het opzetten van het zuurstofmasker in een vliegtuig bij een noodgeval. Je kunt pas goed voor je kind zorgen, wanneer je zelf eerst het masker opzet. Zo is het ook in relaties met anderen. Je kunt pas alles geven wanneer jouw eigen beker vol is, wanneer aan jouw behoeften ook zijn of worden voldaan. Dus ga bij jezelf te rade. Wat heb jij nodig? Soms is het behoefte aan rust omdat je hoofdpijn hebt. Dan is het niet handig wanneer je kind heel luidruchtig aan het spelen is. Sommige behoeften hebben een structureel karakter. Bijvoorbeeld: Afspraken met je vrienden, avondjes uit met je geliefde, tijd om een boek te lezen, regelmatig kunnen uitslapen, een uur helemaal voor jezelf ‘niets’ doen. Ontdek het en regel het voor jezelf. Lukt je dat? Want je behoeften aangeven betekent ook grenzen stellen en dat kan ook zonder dat het ten koste gaat van de relatie met je kind. Een manier om grenzen te stellen is met behulp van ik-boodschappen. In essentie komt het erop neer dat je je gevoel aangeeft bij bepaald gedrag van je kind en dat je ook laat weten wat de gevolgen van het gedrag voor jou zijn. Hou het bij jezelf, praat vanuit ‘ik’.

Hoe goed ken jij jezelf?

Ervaringen uit je jeugd maken jou tot wie je nu bent. De dingen waar je nu bang voor bent of waar je je aan ergert, zijn vaak terug te leiden tot ervaringen uit je jeugd. Ik zal een voorbeeld van mezelf geven. Als kind vroeg mijn moeder mij vaak iets voor haar te pakken of te doen terwijl ik zelf bezig was met iets. Of ik stond net op van de bank en dan vroeg ze snel of ik de televisie wat harder of zachter (er was nog geen afstandsbediening!) kon zetten, of het licht aan kon doen of de deur dicht kon doen. Als mijn liefste thuis mij vraagt of ik de lampen aan wil doen wanneer ik net ben opgestaan, dan stoort me dat. Inmiddels weet ik ook wel dat het een gewone vraag is en lachen we er om, maar de emotie en gedachten die ik erbij krijg hebben wel degelijk te maken met mijn ervaringen vroeger, omdat die situatie toen te vaak aan de orde was en ik dat blijkbaar vervelend vond. Het helpt om te weten waar bepaalde emoties vandaan komen. Je begrijpt dan waarom je boos of geïrriteerd reageert naar je kind en je kunt je afvragen of het wel zo realistisch is dat je zo reageert.

Jezelf kennen is niet altijd zo gemakkelijk, het vraagt dat je gaat graven in het verleden en naast de mooie waardevolle ervaringen, zijn er ook minder fijne ervaringen waarmee je misschien niet mee wilt worden geconfronteerd.

Hoe draagt het bij aan de relatie?

In een relatie waarbij de behoeften van jou en je kind gelijk staan, praat je eerlijk en open over je emoties en behoeften. Voor kinderen is dit heel leerzaam. Ze leren emoties herkennen, ermee omgaan en rekening te houden met een ander. Jij als ouder leert grenzen te stellen en jezelf beter kennen! Wanneer je uitgaat van een gelijkwaardige relatie, dan heb je oog voor de behoeften van jezelf en je kind en kun je op zoek gaan naar een situatie of oplossing waarin aan de behoeften van beiden wordt tegemoetgekomen. Het vraagt dus wel van je om deze basishouding aan te nemen, de behoeften van jouw kind en jezelf zijn gelijkwaardig.

(Deze blog is grotendeels geïnspireerd op de Gordonmethode)

 

Vind je het lastig om jouw behoefte duidelijk te maken naar je kind? Maak vrijblijvend een afspraak.

 

 

Tot de volgende keer!
Joan  

 

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Breng mij op de hoogte van